Köket - hjärtat av förskolan!

Ekologiskt, biodynamiskt och
närodlat

Maten lagas på plats med tid och kärlek som huvudingredienser.
Vi använder inga halvfabrikat utan all vår goda vegetariska mat lagas från grunden. Riktig mat behöver ingen innehållsförteckning.
I den mån vi kan köper vi biodynamisk odlad mat, men självklart alltid ekologisk.
Maten har ett stort värde och ska innehålla allt som ett litet barn behöver.
Under Waldorfförskolelärarutbildningen finns det dessutom ett kursavsnitt som heter näringslära.

Matglädje


Barnens matglädje och aptit stimuleras då det börjar spridas en doft genom förskolan.
Vad blir det för mat…? Får jag hjälpa till…? Och det händer att barnen hjälper till i köket.
På mornarna kan det vara en fin och mysig stund att sitta och skala lite rotfrukter tillsammans framför ett levande ljus.
Eller så kanske är det ett barn som inte kommer till riktigt ro och inte vill leka, som sitter tillsammans med köksfröken och delar lite grönsaker.

Bakdagar


Bullar bakas av alla barn 1 gång i veckan till soppdagens lunch, ibland hjälper de med stor entusiasm till att mala mjölet.
Några av storbarnsgrupperna bakar till med sig ett litet bröd som de får ta med sig hem i fin liten bakduk.

Matsedel

Vi har samma matsedel 4-5 veckor i rad för att barnen ska vänja sig vid den nya maträtten.
Barn som är försiktiga och kanske lite kräsna får tid på sig att smaka och undersöka. Oftast äter alla med stor aptit de sista veckorna.

Matro

Det dukas fint med ljus och blommor på borden. Vi lägger stort värde på att måltiderna ska vara lugna och trevliga med fina små samtal.
Dessa matverser vi säger när vi har satt oss till ro vid bordet.
En liten vers innan och en liten vers efteråt.